Normal_kindermisbruik_oog

HILVERSUM - Het gebeurt nog te vaak dat er geen geschikte instelling kan worden gevonden voor verstandelijk ernstig gehandicapte kinderen. Dat bleek gisteren tijdens een uitzending van EenVandaag.

In veel gevallen komt de continue zorg voor deze kinderen op het bord terecht van de ouders, die dat niet kunnen blijven volhouden. Zij vinden het ontluisterend dat instellingen geen goede zorg kunnen leveren en de kinderen het risico lopen te worden vastgebonden.

Twee jaar geleden kwam het verhaal van de verstandelijk gehandicapte jongen Brandon aan het licht. Hij bleek in een instelling elke dag met een tuigje en een riem aan de muur te worden vastgeketend, omdat hij anders niet te behandelen was. Onder meer door de politiek werd hierop met afschuw gereageerd.

Omdat er sindsdien echter voor deze schrijnende gevallen nog steeds geen structurele oplossing is gevonden, lanceren de ouders van de verstandelijk gehandicapte Dexter deze week een campagne om dit probleem weer onder de aandacht te brengen. Beiden verruilden hun baan voor de zorg voor hun kind toen het in een instelling helemaal misging.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz