Schaatsen

LEEUWARDEN (Novum) - De politie in Friesland is het zat dat hulpdiensten steeds moeten uitrukken voor schaatsers die ondanks waarschuwingen toch op open water zijn gaan schaatsen en door het ijs zijn gezakt. Zaterdag was het weer raak, toen moest een vrouw uit het Snekermeer worden gehaald. Dat was de vierde levensreddende actie in drie dagen tijd voor door het ijs gezakte schaatsers, aldus een politiewoordvoerder.

Veertig medewerkers van de hulpdiensten werden ingezet om de vrouw te redden. Ook moest een helikopter komen, omdat de hulpdiensten het slachtoffer niet op andere wijzen kon bereiken. Uiteindelijk is de vrouw met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht.

De politiewoordvoerder zegt dat schaatsers eigenwijs zijn en toch gewoon op open water hun hobby gaan uitoefenen, terwijl uitdrukkelijk is gewaarschuwd dat het ijs nog niet dik genoeg is daarvoor. "Het is zo onnodig, maar iedereen denkt het beter te weten en zelf wel te kunnen bepalen wanneer het ijs dik genoeg is."

De Friesche IJsbond waarschuwt schaatsers zaterdag opnieuw niet op 'buitenijs' te gaan schaatsen. "Zoek lokale ijsbanen op, waar het vertrouwd is."