CBR-keuring mag ook door psycholoog of coassistent

DEN HAAG (Novum) - Een medische keuring voor het rijbewijs bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag voortaan ook gebeuren door een psycholoog of coassistent. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot dusverre was de regel dat het medische onderzoek werd uitgevoerd door een arts of specialist, maar in de praktijk gebeurde dit vaak door psychologen, coassistenten of verpleegkundigen die een masteropleiding hebben gevolgd. Wel vond het onderzoek plaats onder verantwoordelijkheid en supervisie van arts of specialist.

Schultz schrijft in de brief dat de huidige regels nooit bedoeld waren om een beperking op te leggen waardoor alleen artsen en specialisten mogen keuren voor het CBR. Om onduidelijkheid te voorkomen worden de regels deze maand nog aangepast zodat het onderzoek ook mag worden uitgevoerd door derden 'zoals in de medische wereld gebruikelijk is', schrijft Schultz.

In december kwam de regelgeving in het nieuws, toen De Telegraaf schreef dat het CBR het rijbewijs van een alcoholist had ingevorderd. Het medisch onderzoek van de man bleek echter uitgevoerd door een psycholoog onder supervisie van een psychiater. De Raad van State bepaalde daarop dat de beslissing van het CBR ongeldig was omdat de psycholoog niet bevoegd was om het onderzoek uit te voeren.

Bij sommige lichamelijke of psychiatrische problemen wil het CBR onderzoek laten doen door een medisch specialist voordat een rijbewijs wordt uitgegeven of verlengd. Het CBR verwijst daarvoor door naar bijvoorbeeld neurologen, psychiaters of oogartsen. Wie boven de 70 jaar is of een rijbewijs C of D wil krijgen of verlengen, moet altijd medisch worden gekeurd.