Gebouw ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

ANTARTICA (Novum) - Het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool is zondag geopend. Dat gebeurde door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nederlandse wetenschappers gaan in het Dirck Gerritsz Laboratorium met name onderzoek doen naar klimaatverandering.

Het lab werd geopend door een delegatie van de NWO en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken. Kroonprins Willem-Alexander sprak het gezelschap toe door middel van een videoboodschap.

De opening stond eigenlijk gepland voor afgelopen vrijdag, maar door het slechte weer kwam de delegatie later aan. Het bleek onmogelijk naar Antarctica te vliegen vanuit Chili.

Het lab bestaat uit vier containers die de namen Geloof, Hoop, Liefde en Blijde Boodschap dragen. De containers komen eerst op een Britse basis te staan, maar kunnen in de toekomst eventueel ook ergens anders worden neergezet. Voorheen moesten de Nederlanders voor onderzoek in Antarctica gebruik maken van faciliteiten van andere landen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de NWO investeren samen 8,5 miljoen euro in het Zuidpoolonderzoek.