Normal_kindermisbruik_oog

LEIDEN - Veranderingen in de jeugdzorg en gezondheidszorg die de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg onder druk zetten kunnen worden bestreden met kinder- en mensenrechtelijke argumenten. Dat stelde hoogleraar Gezondheidsrecht Aart Hendriks tijdens de conferentie Kinderrechten en gezondheidszorg.

De conferentie werd afgelopen donderdag in Leiden georganiseerd door Defence for Children in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Artsen Jeugdgezondsheidzorg Nederland (AJN).

Meer dan zestig kinderartsen, jeugdartsen, vertrouwensartsen, kinder- en jeugdpsychiaters bespraken daar de recente ontwikkelingen in de zorg, zoals de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen, de stelselherziening jeugdzorg en de plannen voor meer concentratie van zorg.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat veel artsen zich zorgen maken dat door deze ontwikkelingen het recht op toegang tot gezondheidszorg onder druk komt te staan. Volgens Hendriks hebben artsen het VN-Kinderrechtenverdrag nodig om er voor te zorgen dat de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor kinderen in stand kan blijven.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz