Ziekenhuisbed

VENLO (Novum) - Het conflict op de afdeling radiologie in het Limburgse ziekenhuis Viecurie heeft veel langer geduurd dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt vakblad Medisch Contact dinsdag op basis van eigen onderzoek. Al in 2007 zouden problemen zijn ontstaan.

Het ziekenhuis, met vestigingen in Venlo en Venray, stelde in december twee radiologen op non-actief. Volgens een verklaring van het ziekenhuis gebeurde dat vanwege een gebrek aan vertrouwen, samenwerking en communicatie. Door de slechte werkverhoudingen en botsende karakters werd informatie over patiënten moeizaam aan elkaar overgedragen.

Viecuri had de maatschap van het ziekenhuis in september over het disfunctioneren van de radiologen geïnformeerd, waarna een onderzoek werd ingesteld. Volgens Medisch Contact suggereert de genoemde tijdsperiode een tijdig en effectief ingrijpen maar kent het conflict een langere geschiedenis. Dat zou ook bekend zijn bij de raad van bestuur van het Viecuri.

De situatie op de afdeling zou in 2007 al zo ernstig zijn dat bemiddeling noodzakelijk was. Na een mislukte poging volgde daarna 'een aaneenschakeling van begeleidingstrajecten', weet Medisch Contact.

In interne stukken die in handen zijn van het blad staat verder dat in het najaar van 2010 de interne samenwerking zo problematisch was, 'dat het denkbaar is dat de directe patiëntenzorg niet meer naar behoren kan worden geleverd'. Ook was er onvoldoende vertrouwen om de continuïteit en de kwaliteit van de werkzaamheden te garanderen. Desondanks duurde het nog tot vorige maand tot daadwerkelijk werd ingegrepen.

Het Viecuri was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.