Collecte

DEN BOSCH (Novum) - Een 19-jarige man uit Den Bosch is vrijdag veroordeeld tot zeven maanden cel voor het collecteren voor een niet-bestaande sponsorloop. De man deed zich hierbij voor als student. De rechtbank in Den Bosch vindt dat de man het vertrouwen van slachtoffers in mensen die collecteren voor een goed doel heeft beschadigd.

De verdachte trok in juni een portemonnee uit iemands handen en pakte er geld uit. In september nam de man uit een woning in Rosmalen geld weg toen een man hem binnenliet om gegevens te noteren voor de zogenaamde sponsorloop.

Een maand later nam de man in Den Bosch geld van een vrouw weg dat hij had gekregen om te wisselen. De man, die zich voordeed als een student van het Koning Willem I College in Den Bosch, bekende tijdens de zitting twee weken geleden zich schuldig te hebben gemaakt aan twintig soortgelijke feiten. Een aantal van zijn slachtoffers was al op hoge leeftijd.

Justitie eiste twee weken geleden tien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De opgelegde straf is conform de eis. Ook moet hij ruim vierhonderd euro schadevergoeding betalen. Omdat de man al vaker was veroordeeld tot celstraffen vanwege vermogensdelicten en hij in zijn proeftijd zat, moet hij ook vijf weken eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf uitzitten.