Vaccinatie voor polio

NEW YORK (Novum/AP) - Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft honderd miljoen dollar (76 miljoen euro) toegezegd voor het bestrijden van polio. Dat heeft de liefdadigheidsstichting van Bill en Melinda Gates donderdag bekendgemaakt.

Het streven is om polio, ook wel kinderverlamming genoemd, binnen zes jaar uit te roeien. De ziekte kan door middel van vaccinatie eenvoudig worden bestreden, maar in landen als Afghanistan, Pakistan en Nigeria bestaat veel weerstand tegen de inentingen.

"Het is onvoorstelbaar dat polio in de wereld nog bestaat, terwijl wij de middelen en technologie hebben om kinderen tegen deze slopende, te voorkomen ziekte te beschermen", liet Bloomberg in een verklaring weten.

De schenking van de New Yorkse burgemeester komt uit diens eigen stichting, die zich richt op publieke gezondheidszorg, het milieu, overheidsinnovatie, kunst en onderwijs. Volgens zijn website heeft Bloomberg in de afgelopen jaren al 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) aan uiteenlopende doelen gedoneerd.