Normal_tandarts_kies_kiezen_tanden_trekken

GRONINGEN (Novum) - De tandartsafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar eind vorige maand legionella werd aangetroffen, gaat donderdag weer helemaal open. Van de 89 tandartsstoelen zijn er 88 geheel vrij van de bacterie, meldt het ziekenhuis woensdag.

Bij een reguliere controle in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorg bleken meerdere wasbakken waar medewerkers en studenten hun handen wassen besmet met de bacterie. Negen tandartsstoelen in de buurt van die wasbakken werden uit voorzorg meteen uit gebruik genomen. Daarna werden de spoelsystemen van alle stoelen getest en bleken er 45 besmet. Daarop werd een deel van afdeling gesloten.

De legionellabacterie is bij de laatste test nog aangetroffen op één stoel en één wasbakje. Die worden pas weer gebruikt als de bacterie weg is.

De gedeeltelijke sluiting had volgens het UMCG geen grote gevolgen voor patiënten. Spoedzorg kon gewoon doorgaan en slechts enkele patiënten moesten op een ander tijdstip dan gepland worden behandeld. Ook de gevolgen voor het onderwijs waren beperkt, omdat de helft van de stoelen gewoon gebruikt kon worden.

Volgens het ziekenhuis is de gezondheid van medewerkers, studenten en patiënten niet in gevaar geweest, omdat het een niet-ziekmakende bacterie betreft. Alleen mensen met een sterk verlaagde weerstand kunnen er milde griep en in het uiterste geval een longontsteking van krijgen. De waterleiding van de tandartsafdeling is niet verbonden met de rest van het ziekenhuis.