Stockfreeimages rechtbank hal

GRONINGEN (Novum) - Een natuurgeneeskundige is donderdag veroordeeld tot vijf maanden cel vanwege de dood van een patiënt. Ook mag ze van de rechtbank in Groningen tien jaar geen patiënten behandelen. De vrouw heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan schending van haar zorgplicht door haar patiënt niet op tijd door te verwijzen. Het slachtoffer overleed in september 2011 aan een ontsteking, die vermoedelijk met antibiotica goed had kunnen worden behandeld.

Het slachtoffer kwam in 2005 in contact met de verdachte voor de behandeling van haar kat. De natuurgenezeres had destijds een praktijk voor klassieke homeopathie en runde een dierenpension. De dierenarts had de kat opgegeven, maar het dier zou na een zogenoemde korrelbehandeling van de verdachte zijn opgeknapt.

Vier jaar later ging het slachtoffer zelf onder behandeling bij de verdachte. Het slachtoffer wilde aanvankelijk afvallen en meer energie krijgen. De verdachte had zich inmiddels laten uitschrijven als lid van de Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie en haar praktijk had omgedoopt tot praktijk voor natuurgeneeskunde.

De behandeling bestond uit het plakken van 'energiekorrels' op de linkerarm, waardoor het zenuwstelsel zou worden geactiveerd. Uiteindelijk zou afval dat zich in het lichaam had opgehoopt eruit komen, zo werd het slachtoffer voorgehouden. De natuurgenezeres had de behandelmethode zelf ontwikkeld en probeerde die naar eigen zeggen wetenschappelijk te onderbouwen.

Begin 2011 begon het slachtoffer echter gezondheidsklachten te krijgen. Zo had ze last van haar knie. De natuurgeneeskundige vertelde haar dat de klachten betekenden dat het afval het lichaam van het slachtoffer verliet. In augustus van dat jaar kreeg het slachtoffer echter een wond bij haar anus. De natuurgeneeskundige had een dergelijke wond voorspeld en de patiënt was er daarom trots op.

Wel gaf de patiënt aan veel pijn te hebben. Ook rapporteerde ze andere klachten, die er volgens de natuurgeneeskundige echter allemaal bij hoorden. Medio september kwam de vrouw op bezoek bij haar inmiddels heel zieke patiënt. Ook toen adviseerde ze niet een huisarts te bezoeken. Op 22 september werd het slachtoffer bewusteloos op een toilet gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

De officier van justitie had een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden geëist, met als bijzondere voorwaarde dat de vrouw geen werkzaamheden meer mocht uitvoeren als natuurgenezer en homeopaat. De rechtbank vindt echter een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats. "De gedragingen van verdachte alsmede het feit dat zij ter zitting ervan blijk heeft gegeven het laakbare van haar handelen niet in te zien, rekent de rechtbank verdachte zwaar aan." De rechtbank heeft de vrouw ook een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd.