Giro 555 geopend

AMSTERDAM (Novum) - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft het samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties maandagavond bekendgemaakt.

Volgens de SHO zijn steeds meer Syriërs direct afhankelijk van hulp. Het totale aantal slachtoffers bedraagt vier miljoen mensen. De burgeroorlog zou inmiddels al zo'n zeventigduizend levens hebben geëist. Twee miljoen mensen zijn in het land zelf op de vlucht, anderen worden opgevangen over de grens. Zij hebben direct medicijnen, voedsel, drinkwater en kleding nodig, maar de hulporganisaties kampen met een groot geldgebrek, aldus de SHO.

De situatie in Syrië is volgens SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi uiterst complex. "Het is moeilijk, gevaarlijk en in delen van Syrië soms zelfs onmogelijk om slachtoffers te bereiken. We doen wat we kunnen. We mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Elke dag komen er meer vluchtelingen bij. Het is onze morele plicht om hen te helpen."

De VARA en de EO zenden volgende week maandag een speciaal televisieprogramma over Syrië uit waarin wordt opgeroepen geld te doneren. Het programma is van 20.15 uur tot 21.50 uur te zien op Nederland2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Tijs van den Brink. Tijdens de nationale actie zijn verder in heel Nederland advertenties en radio- en televisiespots te zien en te horen.