Ernst Jansen Steur

DEN HAAG (Novum) - Onderzoekers van het Openbaar Ministerie hebben geen bewijzen gevonden van strafbare feiten bij het onderzoek naar hersenoperaties bij het Medisch Spectrum Twente. Vijf van de zes onderzochte operaties die plaatsvonden na doorverwijzing van de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur waren verjaard. Er zijn geen aanwijzingen dat rondom de laatste operatie fouten werden gemaakt.

De operaties werden onderzocht omdat zes patiënten van Jansen Steur dachten dat ze ten onterechte naar een neurochirurg waren doorverwezen, die vervolgens de operaties uitvoerde. Wat het OM betreft is het onderzoek naar de hersenoperaties nu afgesloten.

Jansen Steur wordt van allerlei medische wanpraktijken beticht. Hij wordt onder meer vervolgd omdat hij jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde van ziektes als alzheimer en parkinson. Daarnaast zou hij illegale euthanasie hebben uitgevoerd en autopsies hebben laten uitvoeren zonder dat de nabestaanden hiervoor toestemming hadden gegeven.