Logo ziekenhuis Rijnstate

ARNHEM - Rijnstate heeft op een wel heel ludieke manier aandacht gevraagd voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in september van start zal gaan, zo meldt het ziekenhuis in Arnhem.

Vorige week kondigde het ziekenhuis aan een hond in te zullen zetten om deze vorm van kanker al in een vroeg stadium op te kunnen sporen. Gisteren bleek dat het om een 1 aprilgrap ging.

De maag-darm-leverartsen van Rijnstate wilden hiermee het belang van deelname aan het bevolkingsonderzoek onder de aandacht brengen. Zij roepen zoveel mogelijk mensen op om aan dit onderzoek deel te nemen. Met slechts een kleine inspanning kunnen levens gered worden. De mensen uit de doelgroep worden vanaf september één keer per twee jaar opgeroepen voor een ontlastingstest op bloedsporen.

Het inzetten van honden bij darmkanker is overigens niet uit de lucht gegrepen. Er is al wel wetenschappelijk onderzoek verricht waarbij honden worden gebruikt bij het opsporen van darmkanker, maar dit onderzoek is nog in een experimentele fase.

Darmkanker komt in Nederland zeer vaak voor. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, stijgen de kansen op overleving. Het screeningsprogramma is opgezet voor mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar en zal vanaf september stapsgewijs worden ingevoerd.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz