alex brenninkmeijer q-koorts

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet kan niet zeggen dat de belangen van Q-koortspatiënten serieus worden genomen zonder met iets over de brug te komen. De overheid heeft veel te laat en veel te traag op de uitbraak gereageerd, zei de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag in het NOS Journaal.

Het had volgens Brenninkmeijer veel geholpen als een jaar eerder op de uitbraak was gereageerd. Zo had bewoners van Noord-Brabant moeten worden verteld dat het om een gevaarlijke uitbraak ging en dat ze ramen en deuren gesloten moesten houden. "Dat gebeurde niet. Miljoenen mensen raakten besmet en dat had voorkomen kunnen worden."

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) over Q-koorts. De Tweede Kamer moet deze kans volgens de ombudsman aangrijpen om tegen de minister te zeggen dat ze met geld voor de slachtoffers over de brug moet komen.

Eerder pleitte Brenninkmeijer na een onderzoek voor excuses van oud-ministers van Landbouw Gerda Verburg en van Volksgezondheid Ab Klink en hun ambtsopvolgers. Er zijn echter nooit excuses aangeboden. Brenninkmeijer verweet Schippers daarop te weinig voor de slachtoffers te doen.

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. RIVM-directeur Roel Coutinho zei vorig jaar dat ten minste 24 mensen zijn overleden als gevolg van de Q-koortsbacterie. Mogelijk is dit aantal twee tot drie keer zo hoog, omdat lang niet altijd wordt vastgesteld dat Q-koorts de doodsoorzaak is. Volgens een schatting zijn er rond de vijftigduizend Q-koortspatiënten.