Stockfreeimages. Medicijnen

AMSTERDAM (Novum) - Uitbehandelde chronisch zieke patiënten krijgen vanaf dinsdag toegang tot experimentele medicijnen. Het gaat om patiënten met ziekten als kanker of de spierziekte ALS, meldt de organisatie myTomorrows, die farmaceuten, artsen en patiënten bij elkaar brengt.

De organisatie wil patiënten en artsen het papierwerk dat komt kijken bij het experimenteren met medicijnen uit handen nemen. Via de organisatie moeten patiënten voor wie geen hoop meer lijkt te zijn snel naar nieuwe mogelijkheden kunnen zoeken. Tegelijk kunnen biotechbedrijven hun nieuwe medicijnen die volgens eerste onderzoeken veilig zijn sneller uitproberen.

In overleg met hun huisarts kunnen patiënten zich vanaf dinsdag aanmelden. Jaarlijks krijgen volgens de organisatie ruim honderdduizend patiënten te horen dat ze uitbehandeld zijn.

De organisatie is volgens mede-oprichter Sjaak Vink in het leven geroepen vanwege de tijd die het kost voordat een nieuw medicijn wordt goedgekeurd. "In de jaren zestig duurde het drie jaar voordat een medicijn werd goedgekeurd, momenteel is dat bijna vijftien jaar", schrijft hij.

In de jaren tachtig deden aidspatiënten er volgens Vink alles aan om een oplossing te vinden. 'Ze haalden illegale pillen uit Mexico. Braken in bij farmaceuten. Door deze eigen experimenten en de maatschappelijke druk die daardoor ontstond, zijn de aidsremmers van nu versneld uitgevonden." Maar op het gebied van andere ziekten floreert het illegale circuit volgens Vink nog steeds. "Wij willen daarom op legale wijze uitbehandelde patiënten en hun artsen nieuwe keuzemogelijkheden geven."