Levenseindekliniek

(Novum) - De mobiele teams van de Levenseindekliniek zijn binnenkort bijna in het hele land gevestigd. Nu zijn er nog zestien ambulante teams van artsen en verpleegkundigen, maar vanaf volgende maand zijn dat er dertig. Dat zegt directeur van de kliniek Steven Pleiter vrijdag in Trouw.

De kliniek startte een wervingsactie voor teams in de Randstad, waar de vraag naar euthanasie vele malen groter was dan het aanbod. Rotterdam en Zeeland, waar nog geen teams waren, zijn daardoor volgende maand ook voorzien. In Amsterdam, Haarlem en Den Haag wordt het aantal teams uitgebreid.

De kliniek verleent sinds vorig jaar maart euthanasie of hulp bij zelfdoding aan mensen wier arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De wachttijd voor euthanasie is nu nog zes maanden. Pleiter verwacht dat die door de extra teams afneemt naar zo'n vier weken.

Sinds de start van de kliniek tot februari van dit jaar kreeg de kliniek 714 aanvragen. In 104 gevallen is euthanasie verleend, waarvan de helft door artsen van de kliniek. De rest werd na bemoeienis van de kliniek alsnog door hun eigen arts geholpen. Momenteel staan er nog ongeveer 180 mensen op de wachtlijst.