Faillissementen

(Novum) - Het aantal faillissementen in de zorg zal de komende jaren toenemen, doordat zorginstellingen niet goed zijn voorbereid op de marktwerking. Ook zijn meer reorganisaties te verwachten, met name in de jeugdzorg. Dat stelt accountantskantoor BDO maandag na een onderzoek naar de sector.

Volgens BDO is veertig procent van de zorginstellingen nog niet goed voorbereid op de toenemende marktwerking. Zo nemen bedrijven beslissingen zonder goed te weten wat hun klanten eigenlijk willen. Ook heeft achttien procent van de zorginstellingen niet genoeg financiële buffer. Bij de jeugdzorg heeft BDO zelfs twijfels over de buffers van vier op de tien instellingen.

BDO noemt de situatie bij de jeugdzorg zorgwekkend. Veel provincies hebben de afgelopen jaren het aanleggen van buffers bij de jeugdzorginstellingen aan banden gelegd. Door de toenemende marktwerking zullen de prijzen echter onder druk komen te staan, terwijl een groot deel van de kosten, zoals lonen en huisvesting vaststaat. BDO verwacht dan ook dat reorganisaties op korte termijn bij veel jeugdzorginstellingen onontkoombaar zijn.