Minister Edith Schippers

Het Nederlandse systeem van farmacie zit goed in elkaar. De toegang tot zorg voor patiënten is geborgd, de kwaliteit is goed en er is een gezamenlijke visie hoe de toekomst er uit moet zien. Dat waren de belangrijkste conclusies uit het rapport van de verkenners Extramurale Farmacie en de marktscan farmacie 2012 van de NZa. Wel constateren beide partijen knelpunten in onder andere contractering, het preferentiebeleid van zorgverzekeraars en medicatieoverdracht. Dit stuurt minister Schippers in een brief naar de Tweede Kamer.

Zorg is toegankelijk en van hoge kwaliteit
Minister Schippers is zeer tevreden met de conclusies van de verkenners en de NZa. Zij geven geen reden om het beleid op belangrijke punten te wijzigen. Op advies van de verkenners stelt minister Schippers wel een periodiek bestuurlijk overleg met de sector in. In dit overleg moet de focus liggen op het opstellen van een concrete agenda die zou moeten leiden tot kwaliteitsverbetering van de farmaceutische zorg. De apotheker moet in staat gesteld worden zijn rol als farmaceutische zorgverlener optimaal in te vullen. Ook kunnen de genoemde knelpunten in het overleg aan de orde komen.
 
Preferentiebeleid
De opmerkingen die de verkenners maakten over het functioneren van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars ziet Schippers als een oproep aan de zorgverzekeraars en apothekers om hier zelf met goede oplossingen te komen. Waar nodig zal de minister dit faciliteren, maar ook hier is geen wet- of regelgeving nodig.
 
© Nationale Zorggids