Vacatures in tijden van bezuiniging

(Novum) - De omzet en het aantal gewerkte uren in de medische uitzendsector zijn gekelderd in de laatste weken van april en de eerste weken van mei. In de voorgaande vier weken daalden uren en omzet met twintig procent, nu met respectievelijk 33 en 27 procent. Dat meldt brancheorganisatie ABU dinsdag.

De medische sector doet het altijd al slechter dan andere uitzendbranches, zegt een woordvoerder van ABU. "In de zorg geldt geen btw-aftrek over uitzenduren. Daarom gebruiken bijvoorbeeld ziekenhuizen andere constructies om aan flexibele werknemers te komen." De economische crisis versterkt volgens hem de gevolgen van dit beleid.

Een opleving laat in de gehele uitzendbranche op zich wachten. Het totaal aantal uitzenduren daalde met zes procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012, de uitzendomzet met vier procent. De administratieve sector deed het relatief goed met dalingen van vijf procent in het aantal uren en drie procent in de omzet. De uren in de industriële en technische sector namen eveneens af.

"Het zijn geen goede cijfers", zegt de ABU-woordvoerder. "We hadden ze graag iets minder slecht gezien en we hopen op een snel herstel." Het economisch bureau van ABN AMRO sprak eind vorig jaar de verwachting uit dat de uitzendbranche nog niet herstelt in de eerste helft van 2013.