Normal_daling_geld_minder

(Novum) - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei gedaald naar 104 procent. Daarmee zakt de dekkingsgraad onder de minimaal vereiste 105 procent. Oorzaak voor de daling is een lagere rekenrente. Eind maart bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad nog 106 procent. Dat meldt De Nederlandsche Bank donderdag.

Door de lagere rekenrente nemen de verplichtingen van de pensioenfondsen toe. De dekkingsgraad bestaat uit de verhouding tussen de beschikbare financiële middelen en de verplichtingen, het uitkeren van pensioenen. Tegenover een lagere rekenrente stond de afgelopen maanden een stijging van de aandelenkoersen. Die was echter niet genoeg om de dekkingsgraad op niveau te houden.

Van de 295 pensioenfondsen met risicovolle beleggingen hadden er 129 een dekkingsgraad onder de 105 procent. Dat is een toename van 21 ten opzichte van eind maart. Pensioenfondsen die onder de vereiste dekkingsgraad zitten, moeten een plan opstellen waarin ze aangeven hoe ze er binnen drie jaar weer bovenop denken te komen.