Normal_13717988370011_1

(Novum) - Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) is benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc. Hij begint op 19 augustus, meldt het universiteitsziekenhuis vrijdag.

Vorig jaar luidden longartsen de noodklok. Op de longafdeling speelde volgens hen al lange tijd een conflict waardoor de veiligheid van de patiënten in het geding was gekomen. Voor de inspectie was dit aanleiding het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen. De klokkenluiders werden ontslagen, maar zijn inmiddels weer aan de slag in het ziekenhuis.

De affaire was in augustus vorig jaar voor toenmalig bestuursvoorzitter Elmer Mulder en een bestuurslid aanleiding om op te stappen. Twee interim-bestuurders werden destijds aangesteld. Zij worden nu vervangen door Bos en professor Chris Polman, die sinds 1986 bij het ziekenhuis werkt en sinds 2011 afdelingshoofd neurologie is.

De 50-jarige Bos heeft zich sinds 2010 in de zorg verdiept bij accountantsbureau KPMG. In een verklaring wijst de oud-PvdA-leider erop dat hij 25 jaar geleden, toen hij 25 was, de deuren van de Vrije Universiteit achter zich dichttrok. "VUmc is in de afgelopen periode soms negatief in het nieuws geweest. Nu wil ik met alle collega's van VUmc weer de weg omhoog inslaan."