Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

(Novum) - Na een jarenlange stijging is het aantal minderjarigen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in een ziekenhuis afgenomen. Het aantal opnames daalde met bijna zeven procent van 762 in 2011 naar 710 vorig jaar, meldt het instituut voor alcoholbeleid Stap vrijdag. Een jaar eerder was er nog een stijging van twaalf procent.

De daling is goed nieuws, stelt Nico van der Lely, medegrondlegger van de eerste alcoholpoli in Nederland in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. "Het betekent minder kinderen met een kans op hersenschade, aan alcohol gekoppeld letsel, seksueel misbruik en intellectuele schade."

Toch is het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging volgens Van der Lely nog altijd schrikbarend hoog. In 2007 werden nog 297 kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen. Dat de minimumleeftijd om alcohol te kopen per 1 januari wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar is volgens Van der Lely een belangrijke stap.

De gemiddelde leeftijd van kinderen die met een alcoholvergiftiging worden opgenomen daalde de laatste jaren, maar is nu blijven steken op 15 jaar. De jongste met een alcoholvergiftiging was vorig jaar 12 jaar oud. In 2011 werd nog een 10-jarige opgenomen. Het gaat in 55 procent van de gevallen om jongens. Hoogopgeleiden worden naar verhouding net zo vaak opgenomen als laagopgeleide jongeren.

In 179 gevallen vertelden de jongeren die zijn opgenomen hoe ze aan de alcohol zijn gekomen. Van hen hadden 63 het zelf gekocht, terwijl ze daar in 36 gevallen niet oud genoeg voor waren.