Normal_ruwaard_van_putten

(Novum) - Bij de opvolger van het maandag failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis zullen minder banen zijn dan voorheen. Dat is maandag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van curatoren, het ziekenhuis en de partijen die het Ruwaard overnemen. Het is nog niet bekend hoeveel personeelsleden aan de slag kunnen bij het Spijkenisse Medisch Centrum, zoals het ziekenhuis na de doorstart gaat heten.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis wordt waarschijnlijk overgenomen door drie andere ziekenhuizen, het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Een deel van het personeel dat niet terug kan keren bij het nieuwe medisch centrum kan mogelijk bij een van die drie aan de slag. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument en Markt.

Het faillissement werd aangevraagd nadat bleek dat het ziekenhuis de salarissen niet meer kon betalen. Alle personeelsleden zijn formeel ontslagen en het UWV zorgt dat het loon voor de maand juni wordt betaald. Een 'groot gedeelte' van de werkgelegenheid zou behouden blijven.

Tijdens de persconferentie zijn geen mededelingen gedaan over het bedrag dat met de overname gemoeid is. Volgens de curatoren wordt dit volgende maand bekendgemaakt, als zij met hun eerste rapportage komen. Wel werd bekend dat de totale schuldenlast zo'n vijftien miljoen euro zou bedragen, exclusief de hypothecaire leningen die rusten op de gebouwen. In 2011 leed het ziekenhuis een verlies van zo'n vijf miljoen euro, in 2012 was dit vier miljoen.

Het ziekenhuis kwam in de problemen nadat het ziekenhuis in november onder verscherpt toezicht kwam te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vanwege problemen op de afdeling cardiologie. Het toezicht werd eind mei opgeheven, omdat de patiëntveiligheid volgens de IGZ weer gewaarborgd was.