Normal_mark_rutte___vvd__volkspartij_voor_de_vrijheid..politiek

(Novum) - Premier Mark Rutte (VVD) moet nog woensdag opheldering geven over een mogelijk akkoord over extra bezuinigingen in de zorg. Dat bleek tijdens het debat over de extra bezuinigingen.

Aanleiding is berichtgeving van NRC Handelsblad dat de coalitie het eens zou zijn geworden om het budget voor artsen en ziekenhuizen vanaf 2015 minder te laten stijgen. Ook wil het kabinet in 2014 de lasten voor burgers verhogen in ruil voor lagere zorgpremies. VVD en PvdA zouden over het hele pakket aan extra bezuinigen volgende week een akkoord op hoofdlijnen sluiten, meldt de krant op basis van bronnen in de coalitie.

Sybrand Buma (CDA) vroeg tijdens het debat een reactie van het kabinet op het krantenartikel. Hij wil mogelijk het debat schorsen en volgende week verder gaan, als er dan inderdaad een akkoord ligt. Buma kreeg bijval van Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV). Buma en Pechtold spraken van een 'schimmenspel'. "De buitenwereld lijkt meer te weten dan wij", zei de D66-leider.

"Ik wil eerst informatie en dan verder debatteren", zei Wilders. "Het is hier geen poppenkast." Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) stelde daarop voor om het kabinet om een schriftelijke reactie te vragen. Voordat Rutte aan het woord komt kan op basis van die brief alsnog worden besloten om het debat op te schorten tot volgende week.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sprak overigens tegen dat er volgende week al een akkoord wordt gesloten. "Dat zie ik niet gebeuren, ik zou niet weten hoe." Wel zei hij dat er momenteel wordt onderhandeld.