Normal_amc

AMSTERDAM – Dr. Suzanne van de Vathorst is benoemd tot Bijzonder Hoogleraar bij het AMC. De leerstoel is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en gaat over de kwaliteit van de laatste levensfase en het sterven. Dit meldt Skipr.

De leerstoel vormt een aanvulling op de afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC, die al veel ervaring heeft met onderzoek en onderwijs in dit vakgebied. Van de Vathorst richt zich in haar onderzoek op het medisch en verpleegkundig handelen in de laatste levensfase. Ook maakt zij zich hard voor beter onderwijs over dit onderwerp aan artsen en verpleegkundigen. De NVVE hoopt hiermee de kennis te vergroten over welke mogelijkheden er zijn om op een waardige manier te sterven. 
 
Van de Vathorst werkte eerder onder andere bij de vakgroep Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC, waar zij betrokken was bij de commissie levenseinde. Ook is zij sinds 2009 lid-ethicus van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie, projectleider van de evaluatie van de Regeling Centrale Deskundigencommisie en oud lid van de KNMG commissie die adviseerde over het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen.
 
© Nationale Zorggids