Normal_ruwaard_van_putten

(Novum) - Met de circa achthonderd medewerkers van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis worden volgende week een-op-eengesprekken gevoerd over hun toekomst. De nieuwe eigenaren hebben hiervoor een extern bureau in de arm genomen. Het ziekenhuis hoopt eind volgende week meer te kunnen zeggen over de toekomst van de werknemers.

Dat heeft een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis, een van de drie nieuwe eigenaren, vrijdag gezegd. Een deel van het personeel van het ziekenhuis in Spijkenisse raakt zijn baan kwijt, maar om hoeveel mensen het gaat wilde de woordvoerder niet zeggen.

De SP bracht vrijdag een bezoek aan het Ruwaard van Putten. "Zeer indrukwekkend", laat Kamerlid Renske Leijten weten. "Huilend personeel en specialisten, boos en bang voor toekomst. Schandalig hoe zij in de kou staan."

Iedereen werd maandag bij het faillissement formeel ontslagen, maar de zorgverlening gaat gewoon door. Het ziekenhuis ging failliet omdat het de salarissen over juni niet kon betalen. In december werd al duidelijk dat het ziekenhuis niet langer zelfstandig kon voortbestaan vanwege forse financiële tekorten.

Het Maasstad Ziekenhuis, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis maakten eerder deze week bekend het Ruwaard van Putten over te nemen. Het ziekenhuis krijgt een nieuwe naam: het Spijkenisse Medisch Centrum, waar minder complexe behandelingen zullen worden uitgevoerd.

De curatoren van het Ruwaard maakten vrijdag bekend dat hun werk erop zit. Het UWV gaat alle salarissen, pensioenpremies en andere regelingen over juni en de ontslagperiode uitbetalen. Het UWV denkt vier weken nodig te hebben om alle salarissen van juni uit te betalen.

Schuldeisers moeten voorlopig geduld hebben. De rechter-commissaris kondigde eerder een 'afkoelingsperiode' af. Dit betekent dat leveranciers omwille van de patiëntveiligheid geen apparatuur uit het ziekenhuis mogen weghalen.