Normal_coma_verpleegster_ziekenhuis

Oudere comapatiënten krijgen in Nederland onvoldoende zorg. Comadeskundigen willen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) een einde maakt aan de versnipperde zorg en strikte leeftijdsgrens van 25 jaar die geldt bij comarevalidatie. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Patiënten in vegetatieve of laagbewuste toestand boven de leeftijdsgrens van 25 worden ' te oud' geacht voor behandeling. Zij liggen thuis of in een verpleeghuis zonder uitzicht op verbetering. Jaarlijks gaat het om 50 tot 75 nieuwe patiënten, blijkt uit gegevens van Revalidatie Nederland. 
 
Bij jonge patiënten in een coma wordt geprobeerd het bewustzijn terug te brengen door de zintuigen te prikkelen. Ook de lichamelijke en cognitieve functies worden getraind. Bij twee derde van de patiënten heeft deze behandeling min of meer succes.
 
Volgens Steven Laureys van de Coma Science Group is de leeftijdsgrens voor behandeling willekeurig en niet wetenschappelijk onderbouwd. De politiek moet nu een beslissing nemen. Hij hoopt dat de aandacht voor prins Friso, die na een skiongeluk vorig jaar in coma raakte, de politiek ertoe aanzet over het lot van oudere comapatiënten na te denken. Voorstellen voor onderzoek naar het effect van behandeling bij patiënten boven de leeftijdsgrens werden tot nu toe afgewezen.
 
© Nationale Zorggids