Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV vrezen dat vele duizenden thuiszorgmedewerkers de komende maanden hun baan zullen verliezen. FNV-voorzitter Ton Heerts voerde zondagavond spoedoverleg met minister Asscher van Sociale Zaken. Dit meldt Trouw.

Aanleiding voor het overleg was de instemming van het UWV met het preventief ontslag van 1100 thuiszorgmedewerkers van Sensire. De uitkomst van het gesprek is nog niet bekend gemaakt. Volgens de FNV heeft de minister beloofd zich “te zullen buigen over de grieven van de vakbond en de Kamervragen die er over de zaak zijn gesteld.” 
 
Zowel medewerkers als de vakbond vinden het massaontslag bij Sensire voorbarig. Het ontslag is aangevraagd niet omdat de organisatie de salarissen niet meer kan betalen, maar omdat onzeker is of er volgend jaar wel werk is voor alle medewerkers. Volgens de bonden is de instemming van het UWV met het ontslag een vrijbrief voor besturen in de thuiszorg om op grote schaal mensen preventief te ontslaan.
 
Het is de eerste keer dat het UWV akkoord gaat met het ontslag op grote schaal vanwege onzekere omstandigheden. Ook thuiszorgorganisatie Aafje vroeg vorige week uit voorzorg ontslag aan voor 350 medewerkers. Van nog eens 200 medewerkers werd het tijdelijke contract niet verlengd.
 
© Nationale Zorggids