Normal_huisarts

Een kwart van de artsen in Nederland houdt spreekuur buiten kantoortijden. Zowel artsen als patiënten zijn over het algemeen erg tevreden over deze mogelijkheid. Dit meldt Mednet.

Mednet hield een peiling waaraan ruim 350 artsen deelnamen. Artsen die in de avonduren spreekuur houden vinden het een prettig moment om te werken en zijn vooral positief over de rust tijdens het spreekuur. Overdag worden artsen vaak gestoord voor vragen door ondersteunend personeel en er komen spoedgevallen tussendoor. Buiten kantoortijden hebben artsen meer tijd voor de patiënt. Een nadeel van het avondspreekuur vinden veel artsen dat er lang niet altijd ondersteunend personeel aanwezig is.
 
Ook patiënten blijken de avondlijke spreekuren te waarderen. Uit de peiling van Mednet blijkt dat bij 64 procent van de respondenten de spreekuren druk worden bezocht. Bij negen procent is er onvoldoende aanloop en bij 26 procent is het bezoek wisselend. Patiënten die gebruik maken van het spreekuur zijn vaak werkende mensen, ouderen die door (werkende) kinderen worden begeleid en jongeren die overdag naar school moeten.
 
De belangrijkste motivatie om geen spreekuur buiten kantoortijden in te voeren is de financiering. Van de artsen die geen spreekuur houden zegt 57 procent dit niet te doen omdat de financiering niet goed is geregeld. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er geen aparte prestaties voor spreekuren in de avond. Voor huisartsen is het wel mogelijk om extra betaald te krijgen, door een opslag op het inschrijftarief in de Modernisering & Innovatiemodule.
 
© Nationale Zorggids