Normal_bloeddonor_donor_bloed_prik_spuit

Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt, moet een voormalig bestuursvoorzitter doorbetalen tot aan zijn pensioen. Dat meldt Medisch Contact.

Uit de jaarrekening van Sanquin blijkt dat de ex-topman vorig jaar na zijn vertrek nog 88.000 euro aan salaris ontving. Daarnaast werd door de bloedleverancier 12.000 euro aan pensioen- en sociale premies afgedragen. Volgens Sanquin lopen de betalingen ook dit jaar nog door. De voormalig bestuursvoorzitter zou nog steeds op de loonlijst staan omdat hij 'vakantie opnam' nadat hij in september zijn taken neerlegde, aldus een woordvoerder van Sanquin. 'Zijn vakantie loopt door tot aan zijn formele pensioendatum.'

Sanquin raakte afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak wegens de hoogte van het salaris van de voormalig voorzitter en zijn medebestuurders. Als gevolg van de commotie dreigden bloeddonors geen bloed meer te geven. Het bloedbedrijf boekte in 2012 een winst van 23,3 miljoen op een omzet van 385 miljoen euro. Vorig jaar moest de organisatie bij de bloedbankdivisie een reorganisatie doorvoeren waarbij ook banen verloren gingen. Op dit moment bereidt Sanquin opnieuw een bezuinigingsronde voor. Daarmee moet vanaf 2015 jaarlijks ruim 11 miljoen euro worden bespaard.

© Nationale Zorggids