Normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

(Novum) - Een Duitse vrouw die door toedoen van de omstreden arts Ernst Jansen Steur in een rolstoel zou zijn beland, is aan complicaties van de behandeling overleden. Dat stelt haar advocate woensdag tegenover RTV Oost. De nabestaanden houden Jansen Steur en de Duitse kliniek in Worms, de plaats waar de vrouw werd behandeld, verantwoordelijk.

Het destijds 78-jarige slachtoffer zou in 2011 een onnodige en foutief uitgevoerde lumbaalpunctie hebben gekregen. Bij een dergelijke ingreep wordt met een naald hersenvocht tussen de ruggenwervels afgetapt. Volgens de advocaat kon ze zich daarna nauwelijks nog bewegen en belandde ze in een rolstoel en verpleeghuis. Voor de behandeling zou de vrouw nog vrijwel niets mankeren. Ze was in de kliniek opgenomen vanwege incontinentieproblemen.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn medische wanpraktijken zou minstens een patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.

Begin dit jaar kwam hij opnieuw in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 ook werkzaam was in Duitsland. Het ging behalve om Worms ook om onder meer een kliniek in Heilbronn.