Normal_lumc

(Novum) - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een medewerker ontslagen wegens fraude met onderzoeksgegevens. De reumatoloog, een senior staflid, manipuleerde laboratoriumonderzoek bewust. De fraude werd ontdekt door directe collega's van de afdeling reumatologie.

Twee wetenschappelijke publicaties van de onderzoeker worden teruggetrokken. Daarnaast controleert een onderzoekscommissie eerdere wetenschappelijke publicaties waarbij de onderzoeker betrokken is geweest. Mogelijk worden nog andere wetenschappelijke publicaties ingetrokken.

Het LUMC heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van de fraude. Overwogen wordt om aangifte te doen wegens valsheid in geschrifte.

"Het LUMC betreurt het incident ten zeerste", zegt Pancras Hogendoorn, lid van de raad van bestuur en decaan van het LUMC. "Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium."

Na een melding van een medewerker is in juni een onderzoekscommissie ingesteld, die de reden van de gebrekkige reproduceerbaarheid van bepaalde onderzoeksresultaten in het laboratorium onderzocht. De medewerkers werd met verlof gestuurd. De uitkomst van het onderzoek toonde aan een medewerker bewust had gefraudeerd.

De medewerker, van wie naam en leeftijd niet bekend zijn gemaakt, heeft bekend en het ontslag geaccepteerd. De 'prestatiedruk van de academische werkomgeving' werden door de reumatoloog als zwaar ervaren. Deze spanning speelde een rol bij de manipulatie, zo heeft de onderzoeker verklaard.