Normal_brandwonden_stichting_paul_van_zuilen_operatie

Het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht ontwikkelen in samenwerking met The Competence Group (TCG) een digitale opleiding die zorgpersoneel alert moet maken op de risico's van medische  technologie. De opleiding wordt geschikt gemaakt voor de gehele zorgsector. Dit meldt Skipr.

Aanleiding voor de nieuwe opleiding 'Awareness Veiligheid en Medische Technologie' is de aankondiging van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit jaar het toezicht op het gebruik van medische apparatuur uit te breiden. Het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht willen het personeel daarop zo goed mogelijk voorbereiden. De ziekenhuizen werken samen in het landelijke e-learning netwerk Zorg Leren. 
 
De nadruk van de nieuwe opleiding ligt op de risico's zoals vastgesteld door het ECRI Institute en specifieke Nederlandse ervaringen met medische technologie. Eerder deze maand waarschuwde inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat ziekenhuizen soms te snel zijn met het introduceren van nieuwe medische technologieën. Van Diemen-Steenvoorde vindt dat ziekenhuizen, voordat nieuwe medische apparatuur wordt toegepast, goed moeten kijken waarop de techniek wordt ingezet en of de mensen die ermee werken dat bekwaam doen.
 
De ontwikkeling van de opleiding maakt deel uit van het Convenant Veilige Toepassing Medische Technologie. Het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht zijn beide vergevorderd in de toepassing van het convenant. Zo organiseren de ziekenhuizen samen met TCG een aantal zogeheten 'Ronde Tafel'-sessies over het veilig gebruik van medische technologie. In dat kader vindt op 27 november ook het jaarlijkse symposium 'Patiëntveiligheid en Medische Technologie' plaats.
 
© Nationale Zorggids