Normal_werk_solliciteren_vacatures

(Novum) - De elfhonderd thuiszorgmedewerkers van Sensire die hun baan kwijtraken hebben de afgelopen dagen hun ontslagbrief ontvangen. Voor de achthonderd werknemers in vaste dienst is een sociaal plan beschikbaar. Dat meldt de thuiszorginstelling uit de Achterhoek maandag.

Van driehonderd tijdelijke medewerkers loopt het contract af. Zij vallen daarom niet onder het sociaal plan.

Het is nog steeds onduidelijk of de thuiszorgers aan de slag kunnen bij een andere organisatie in de regio. Zowel Sensire als de gemeenten zeggen maandag dit zo veel mogelijk te willen bewerkstelligen, zodat cliënten hun vertrouwde thuishulp houden. Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn (PvdA) zei vorige week dat de thuiszorgmedewerkers van Sensire voor 1 november moeten weten waar ze aan toe zijn.

Aan dat laatste voornemen zitten nog haken en ogen. De Achterhoekse gemeenten meldden maandag in september en oktober te overleggen over de basistarieven voor huishoudelijke zorg. Daarna worden nieuwe afspraken gemaakt met zorgaanbieders over de aanbestedingen in 2014. De gemeenten verwachten dat pas in november meer duidelijkheid kan worden geboden.

"Het belangrijkste voor de thuiszorgmedewerkers is dat ze zeker weten dat ze onder dezelfde voorwaarden worden overgenomen door een andere aanbieder", zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. "De kans daarop is groter als één organisatie alle medewerkers van Sensire overneemt." Tot nu toe heeft zich daarvoor nog geen gegadigde gemeld.

Abvakabo FNV beraadt zich maandagavond op eventuele nieuwe acties tegen de ontslagen bij Sensire.