'Kraamverzorgenden, wees alert op bolle buik baby'

Het is belangrijk dat kraamverzorgenden letten of de buik van de baby opgezwollen is. Dit kan namelijk duiden op de ziekte van Hirschsprung. 

De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren afwijking van de darm. Kenmerkend voor de ziekte is dat in een deel van de wand van de dikke darm zenuwcellen ontbreken. De meest opvallende klacht is dat poepen niet mogelijk is of veel moeite kost. De ziekte komt voor bij ongeveer één op de vijfduizend pasgeborenen. Soms is er sprake van erfelijkheid. De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Hoewel bij de ziekte van Hirschsprung een operatie noodzakelijk is zal de behandeling in het begin vooral gericht zijn op het verwijderen van de ontlasting uit de darm.

Ziekte van Hirschsprung lastig te herkennen

Volgens kinderchirurg Ivo de Blaauw van het Erasmus MC-Sophia is de ziekte van Hirschsprung lastig te herkennen. Een kraamverzorgende maakt dit misschien maar één keer in haar loopbaan mee. Juist daarom is het goed te beseffen dat een bolle buik, verstopping en groen spugen in de eerste weken niet normaal is en dus reden tot zorg. "Deze symptomen moeten altijd heel serieus genomen worden", aldus De Blaauw.

De chirurg waarschuwt dat er actie moet worden ondernomen als er binnen 48 uur na de geboorte van de baby nog geen ontlasting is gekomen. De kans is dan aanwezig dat het kindje dan de ziekte van Hirschsprung heeft. In dat geval kan het beste worden doorverwezen naar een kinderarts of kinderchirurg in een van de gespecialiseerde centra in Nederland.

Kinderbuikcentrum Amsterdam

In het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam is er voor ziektes als Hirschsprung een speciaal Kinderbuikcentrum in het leven geroepen. Kinderen met ernstige buikproblemen uit het hele land kunnen daar terecht bij een team van verschillende experts. Diagnose en behandelplan moeten aan het einde van een dag met de ouders en kinderen zijn vastgesteld, zo is het streven. 

Lees ook: Ziekenhuis vernieuwt protocol voor zorg aan baby's met Hirschsprung

Door: Nationale Zorggids