Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Den Haag heeft dinsdag een berisping opgelegd aan een fysiotherapeut uit Heerlen vanwege het niet volgen van de richtlijnen die gelden voor de behandeling van lage rugpijn. De klacht werd ingediend door een cliënt die de fysiotherapeut aansprakelijk stelde voor onder meer het verrichten van osteopatische handelingen.

Osteopatie is een manuele methode waarvan het geneeskundig effect niet wetenschappelijk bewezen is. De cliënt diende meerdere klachten in, waaronder het opzettelijk veroorzaken van pijn en letsel. Met uitzondering van de klacht over het toepassen van osteopatie werden alle klachten door de tuchtrechter afgewezen.

Het tuchtcollege oordeelt dat de fysiotherapeut hiermee in strijd heeft gehandeld met de KNGF-richtlijn voor lage rugpijn. In plaats van het in de richtlijn beschreven diagnostische en therapeutische proces te volgen, verrichtte de fysiotherapeut osteopatische handelingen bij de klager. De fysiotherapeut heeft het afwijken van de richtlijn niet beargumenteerd en ook niet gedocumenteerd en daarom was dit niet gerechtvaardigd. Het Centraal Tuchtcollege is van oordeel dat de klacht op dit punt gegrond is en legt de fysiotherapeut de maatregel van een berisping op.

© Nationale Zorggids