Normal_acupunctuur1

Artsen die alternatieve behandelwijzen uitvoeren worden gediscrimineerd omdat over deze behandelingen wel btw geheven moet worden en over reguliere behandelingen niet. Dat vindt de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG). Voorbeelden van niet-reguliere behandelwijzen zijn homeopathische en natuurgeneeskundige behandelingen. Dat meldt Trouw.

De artsen proberen vandaag in een kort geding tegen de Staat dit onderscheid van tafel te krijgen. AVIG-voorzitter Wim Verest: 'Of op alle behandelingen moet btw geheven worden, of op geen enkele. Alle artsen moeten over dezelfde kam geschoren worden. Anders is het discriminatie'.

Sinds het begin van dit jaar moeten artsen die niet-reguliere behandelwijzen uitvoeren btw afdragen over deze behandelingen. Volgens Verest heeft dat al gezorgd voor minder patiënten. 'Het is duurder geworden. Patiënten nemen ook minder consulten af, want ze zitten sneller aan het plafond van wat vergoed wordt door hun zorgverzekering', aldus Verest.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is het volkomen terecht dat de alternatieve genezers btw moeten heffen. De VtdK is van mening dat de diensten van alternatieve artsen geen gezondheidskundige waarde hebben, omdat hun geneeswijzen wetenschappelijk niet bewezen zijn.

Onder de noemer alternatieve geneeskunde vallen onder meer acupunctuur, manuele therapie, antroposofische geneeskunde, natuurgeneeskunde en homeopathie. De AVIG vertegenwoordigt de laatste twee beroepsgroepen. De meeste van dit soort behandelingen worden niet vergoed vanuit het basispakket maar zijn wel te verzekeren via een aanvullend pakket.

© Nationale Zorggids