Normal_13794286640070_1

(Novum) - De plannen die de regering op Prinsjesdag heeft gepresenteerd zijn een enorme aderlating voor de zorg. De werkloosheid gaat verder toenemen doordat verzorgingshuizen worden gesloten en de thuiszorg wordt afgebroken. Dat stelt voorzitter van Abvakabo FNV Corrie Brenk dinsdag in een reactie.

Het kabinet is volgens de vakbond geobsedeerd door een kleine overheid. Zo gaat de regering door met het sluiten van gevangenissen. Abvakabo FNV zegt zich ernstig zorgen te maken over de gevolgen. Het sluiten van de gevangenissen leidt bijvoorbeeld tot onveilige situaties voor het personeel en voor de veiligheid van Nederland, aldus de vakbond.

Ook het verplaatsen van de jeugdzorg en de AWBZ naar gemeenten kan niet op goedkeuring van de bond rekenen. "Gemeenten willen deze zorg te goedkoop gaan uitvoeren, omdat ze veel te weinig geld hebben."

Abvakabo roept werkgevers op om snel om tafel te gaan om afspraken te maken over een 'eerlijke' loonsverhoging voor onder meer douaniers en brandweermannen. "We wijzen nog eens op de looneis van de FNV van drie procent", zegt Van Brenk.