Normal_pillen_doosje

Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum, start samen met de drogisterijbranche een campagne om consumenten op te roepen onbekende bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen altijd te melden. Het kenniscentrum voor geneesmiddelenveiligheid wil daarmee een beter inzicht krijgen in de bijwerkingen van geneesmiddelen en gezondheidsproducten die bij de drogist te koop zijn. Dat meldt Trouw.

Zelfzorggeneesmiddelen, zoals pijnstillers, hoestsiropen en allergiepillen, zijn middelen die zonder doktersrecept bij de drogist en apotheek verkrijgbaar zijn. Directeur Agnes Kant van Lareb wil dat consumenten weten hoe belangrijk het is om bijwerkingen van medicijnen te melden, ook bij zelfzorgmiddelen. Ook deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben of de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Zo is volgens Kant gebleken dat antischimmelmiddelen de werking van antistollingsmedicijnen kunnen ontregelen. Maar het is ook van belang dat gebruikers van maagzuurremmers weten dat hun tong kan verkleuren door het medicijn, zegt Kant.

Consumenten kunnen bijwerkingen melden bij Lareb. Dat kan leiden tot het aanpassen van de bijsluiter of zelfs verandering van de samenstelling van het middel. Volgende week zullen zo'n 2600 drogisterijen met flyers en posters meewerken aan de campagne.

© Nationale Zorggids