Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

De Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN) geeft de Rijksbegroting van VWS het rapportcijfer 5,5. In de zogenoemde Zorgmeetlat beoordeelt V&VN aan de hand van zes criteria wat het kabinet belooft aan verpleegkundigen. Dat meldt Nursing.

Op investeringen in het behouden en optimaal inzetten van verpleegkundigen en verzorgenden scoort het kabinet redelijk, maar voor instroom en kwaliteit van zorg is minder geld beschikbaar. V&VN-voorzitter Henk Bakker zegt sterk te betwijfelen of verpleegkundigen en verzorgenden voldoende ondersteund worden om daadwerkelijk anders te werken. 'Dit is echt noodzakelijk om de grote hervormingen in de zorg te realiseren', aldus Bakker.

Het kabinetsprogramma wordt jaarlijks beoordeeld door de V&VN met behulp van de Zorgmeetlat. Die bevat zes criteria: preventie en begeleiding, instroom, motivatie en behoud, kwaliteit en veiligheid, flexibiliteit en taakherschikking en geld. Op basis hiervan wordt een rapportcijfer berekend. In 2011 behaalden de kabinetsplannen nog een 6+. Vorig jaar werden de verkiezingsprogramma’s van alle partijen langs de Zorgmeetlat gelegd. D’66 haalde toen het hoogste cijfer.

© Nationale Zorggids