Normal_staking__2_

Vakbonden reageren furieus op het voorstel van het CDA om de salarissen van zorgpersoneel te bevriezen. Met een nullijn in de zorg wil de christendemocratische partij de kabinetsmaatregelen terugdraaien die kwetsbare groepen in de maatschappij hard raken. Een bizar voorstel, vinden de vakbonden. Dit meldt Trouw.

Het CDA stelt voor om de extra bezuinigingen van zes miljard euro te steunen mits de oppositiepartij een derde van dat bedrag zelf mag invullen. Onder meer een zorgnullijn moet voorkomen dat gezinnen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten al te hard geraakt worden door de kabinetsmaatregelen.

“Bizar”, “onbespreekbaar” en “iets waar het CDA niet over gaat”, reageren de vakbonden. “Het zorgpersoneel is er de afgelopen jaren in koopkracht het hardste op achteruit gegaan. Als nu ook nog een nullijn volgt, jaag je iedereen de deur uit. En met het oog op de vergrijzing zijn juist zorgmedewerkers zo hard nodig,” zegt Lilian Marijnissen, bestuurder van Abvakabo FNV.

Tijdens de onderhandelingen over het in april gesloten zorgakkoord werd de nullijn juist van tafel geveegd maar het CDA probeert nu opnieuw het voorstel in te brengen. Een woordvoerster van CNV Publieke Zaak maakt zich vooralsnog geen grote zorgen: “Afspraak is afspraak toch? Het is aan werkgevers en werknemers om te onderhandelen over zorgsalarissen, niet aan het CDA.”

Nu'91, de onafhankelijke organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, roept het CDA op om afstand te nemen van de uitspraak over de nullijn. “We zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen de nullijn. Deze maatregel zet het hele zorgakkoord onder druk,” aldus de organisatie die stelt dat het schrappen van de nullijn juist de basis vormt van het bereikte akkoord.

© Nationale Zorggids