Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

Zeker 41 procent van de coassistenten vindt de werkdruk tijdens de coschappen te zwaar en een kwart heeft ernstige vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit een enquête van het KNMG Studentenplatform onder 2817 geneeskundestudenten, waarvan 1205 coassistent is. Dat meldt Medisch Contact. 

Meer dan een kwart van de coassistenten ziet de coschappen niet meer zitten vanwege de hoge werkdruk en angst om persoonlijk te falen. Bijna een kwart van de coassistenten loopt een hoger risico om door ziekte, zoals vermoeidheids- en burn-outgerelateerde klachten, langdurig uit te vallen. De geneeskundestudenten geven vaak aan dat ze onvoldoende emotionele steun en begeleiding krijgen van vertrouwenspersonen, opleiders en docenten tijdens de coschappen.

Het KNMG Studentenplatform laat weten geschokt te zijn door de resultaten uit de enquête. Uit eerder onderzoek is gebleken dat geneeskundestudenten met een burn-out significant meer onprofessioneel gedrag vertonen dan hun collega’s. Als geneeskundestudenten een burn-out krijgen, kan de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid in het geding komen. Het KNMG Studentenplatform roept de medische faculteiten op actie te ondernemen en coassistenten beter voor te bereiden op de hoge werkdruk en stress van de coschappen.

© Nationale Zorggids