Normal_beugel_tandarts_mond

(Novum) - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke belangenverstrengeling van twee hoogleraren tandheelkunde. Zij publiceerden in augustus een vergelijkend onderzoek waarin het middel Halita van de firma Dentaid als beste middel tegen slechte adem uit de bus kwam. De hoogleraren verklaarden bij de publicatie geen belangen in Dentaid te hebben, maar dat blijkt wel het geval, schrijft NRC Handelsblad.

De hoogleraren hebben via hun bedrijven Laboral Diagnostics en Laboral International een belang in Dentaid, schrijft de krant woensdag. De bedrijven verkopen tests voor diagnostiek van orale infecties.

Toen de krant hier vragen over stelde aan het UMCG, zou de universiteit de zaak direct hebben voorgelegd aan een integriteitscommissie. De hoogleraren zouden de belangen inmiddels hebben gemeld bij het International Journal of Dental Hygiene, dat hun artikel publiceerde. De uitgever zou zo snel mogelijk een correctie aan de publicatie toevoegen.

Het UMCG kon niet direct reageren.