Normal_normal_vicepremier_lodewijk_asscher

(Novum) - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat eens goed kijken naar de berichten dat thuiszorgbedrijven geen Nederlandse werknemers willen aannemen. Dat zei de minister vrijdag tegen RTL Nieuws.

De nieuwsrubriek meldde vrijdag dat een groeiend aantal thuiszorgbedrijven geen Nederlandse werknemers wil, maar liever Oost-Europeanen in dienst neemt. Die zouden dan bij cliënten in huis wonen om ze 24 uur per dag te kunnen helpen, terwijl ze maar voor veertig uur per week betaald krijgen. Nederlandse thuishulpen moeten worden betaald voor alle gewerkte uren. In een inmiddels aangepaste vacaturetekst van een van die bedrijven werd zelfs nadrukkelijk vermeld dat geen Nederlanders worden gezocht.

Volgens Asscher lijkt het erop dat de bedrijven niet bereid zijn hetzelfde te betalen waar Nederlandse werknemers volgens de cao en de Nederlandse wetgeving recht op hebben. "Het is ook in strijd met de wetgeving dat Nederlanders niet mogen solliciteren en Slowaakse werknemers wel. Dit bevalt me niet."