Logo_logo_sensire

(Novum) - Negen gemeenten in de Achterhoek hebben vorig jaar juni ingestemd met de constructie waarbij thuiszorgorganisatie Sensire al zijn thuishulpen zou ontslaan, en daarna voor minder geld weer zou inhuren als alfahulp. Dat blijkt volgens de Volkskrant en onderzoeksite Follow the Money uit een brief van bestuursvoorzitter van Sensire Maarten van Rixtel.

De brief is gericht aan een van de gemeenten, Oude IJsselstreek. Een wethouder van die gemeente zou hebben onderhandeld namens de andere gemeenten. Van Rixtel schrijft in de brief dat Sensire afspraken heeft gemaakt over de inhuur van alfahulpen. Alfahulpen zijn goedkoper dan thuiszorgmedewerkers.

De gemeenten blijven tegenover de Volkskrant ontkennen dat sprake was van een afspraak over de alfahulpen. "Juridisch gezien was dit niet meer dan een vrijblijvend informatief gesprek", reageert een woordvoerder van Oude IJsselstreek. "De wethouders hadden niet de bevoegdheid om harde afspraken te maken. Achteraf gezien had aan het begin van dat gesprek duidelijk gezegd moeten worden wat hun mandaat precies was."

Sensire zou na het gesprek met de wethouder een nieuw bedrijf hebben opgezet waarin de alfahulpen zouden worden ondergebracht. Het bedrijf heeft eerder dit jaar voor zijn elfhonderd thuiszorgmedewerkers ontslag aangevraagd, onder het mom van een onzekere zorgvraag vanuit de gemeenten. Abvakabo FNV voerde daarna actie tegen deze 'schijnconstructie' om dezelfde hulpen weer terug in te huren. Inmiddels heeft Sensire aangekondigd helemaal te stoppen met thuiszorg.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maakt dinsdagmiddag een reconstructie van de gang van zaken bij Sensire bekend.