Normal_huisarts

Huisartsen in Zuidoost-Drenthe luiden de noodklok over een tekort aan opvolgers. In de komende vijf jaar zullen vijftien fulltime werkende huisartsen in de regio met pensioen gaan, maar zij kunnen niet of nauwelijks opvolgers vinden voor hun praktijk. Dat meldt Artsennet.

Volgens de voorzitter van de Drentse Huisartsenvereniging Ben Luten zijn er 25 tot 30 huisartsen nodig. Fulltime werkende artsen zijn namelijk moeilijker te vinden. De vereniging doet er alles aan om nieuwe collega's te trekken. De Drentse artsen staan op beurzen om in contact te komen met jonge artsen en er is een radio- en televisiecampagne opgestart.

Het is moeilijk om vervangers te vinden die op het platteland willen werken. Huisarts Henk Heijne uit Emmer-Compascuum: 'In Amsterdam zitten veel huisartsen die werk zoeken, maar die denken dat de wereld ophoudt bij Zwolle.' Het gebied zou te afgelegen liggen en er bestaan vooroordelen over Zuidoost-Drenthe als een achtergebleven gebied waarin sprake zou zijn van overgewicht en drankmisbruik.

Waarnemend huisarts Rene Scholten beaamt de vooroordelen. Hij wil er niet meer terug. Hij vindt het gebied 'te triestig'. Volgens hem is in Zuidoost-Drenthe over het algemeen een lager opleidingsniveau en hebben veel chronische ziekten als COPD en hart- en vaatziekten de overhand.

© Nationale Zorggids