Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Een onafhankelijke partij moet het proces rond de aanbesteding van de huishoudelijke hulp in de Achterhoek in de gaten houden. Dat schrijven minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer.

In een reconstructie over de ontslagprocedure bij de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire stellen de bewindslieden het wenselijk te vinden de onafhankelijke derde aan te stellen 'om zicht te krijgen op het proces rondom de aanbesteding van de huishoudelijke hulp en de naleving van de gemaakte afspraken'. De waarnemer kan ook kwesties bij de betrokken partijen signaleren en agenderen.

Sensire vroeg eerder dit jaar voor elfhonderd thuiszorgmedewerkers ontslag aan, met als reden een onzekere zorgvraag vanuit de gemeenten. Vakbond Abvakabo FNV meldde onlangs dat Sensire het plan om alle thuiszorgmedewerkers te ontslaan anderhalf jaar geleden al zou hebben bedacht en hebben besproken met gemeenten. De ontslagen medewerkers zouden vervolgens terug hebben moeten keren als goedkopere alfahulp.

De bewindslieden stellen dat de berichten hierover het collectieve ontslag een 'nadere inkleuring' geven, maar geen relevante nieuwe feiten bevatten ten opzichte van de datum van de ontslagaanvraag. Sensire besloot begin dit jaar niet door te gaan met het alfahulpbureau Alfasens, dat in 2012 werd gestart. Het UWV heeft volgens de bewindslieden ook aangegeven dat als deze informatie ten tijde van de ontslagaanvraag bekend was geweest, er geen ander besluit genomen zou zijn.