Logo_logo_sensire

(Novum) - Ongeveer driehonderd mensen hebben zaterdag in Varsseveld actie gevoerd tegen het ontslag van elfhonderd medewerkers van thuiszorgorganisatie Sensire. Tijdens de actie is aangegeven dat er voor volgende week vrijdag een oplossing moet liggen, anders moet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zelf ingrijpen. Dat meldt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV.

De deelnemers waren vooral medewerkers van de thuiszorgorganisatie. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts, voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk, SP-leider Emile Roemer, PvdA-Kamerlid John Kerstens, Linda Voortman van GroenLinks en wethouder van Doetinchem Jan Bart Wilschut namen ook deel aan de demonstratie.

De actievoerders verzamelden zich zaterdagmiddag voor het hoofdkantoor van Sensire. Daarna trok de stoet door Varsseveld, waar Sensire gevestigd is.

Sensire vroeg eerder dit jaar voor elfhonderd thuiszorgmedewerkers ontslag aan vanwege een onzekere zorgvraag vanuit de gemeenten. De thuiszorgorganisatie was van plan volgend jaar met goedkopere alfahulpen te gaan werken, maar heeft na protest van de vakbonden besloten af te zien van deelname aan een nieuwe aanbesteding.

Donderdag werd bekend dat Asscher een onafhankelijke waarnemer naar de Achterhoek stuurt. Die moet toezien op de aanbesteding van de thuiszorg voor volgend jaar.

Abvakabo FNV hekelt de onzekerheid waar de medewerkers van Sensire mee kampen. De woordvoerder van de vakbond stelt dat Abvakabo vertrouwen heeft in deze 'bemiddelaar', maar wil wel dat voor volgende week vrijdag een oplossing op tafel ligt.