Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

(Novum) - Het aantal plaatsen voor de studie geneeskunde moet met ongeveer tien procent omlaag. Dat staat in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Nu moet nog een flink aantal basisartsen wachten tot ze kunnen beginnen aan een vervolgopleiding tot medisch specialist.

De instroming in de opleiding tot basisarts moet worden verminderd met ruim 450 plaatsen. Nu is er nog plaats voor 3050 studenten.

Het aantal basisartsen dat nu aan een vervolgopleiding tot specialist wil beginnen is in drie jaar met bijna duizend opgelopen tot 4670. Dat is bijna twee keer zo veel als elk jaar aan een studie geneeskunde gaan beginnen.

Volgens het Capaciteitsorgaan ontstaat zonder ingrijpen bovendien een overschot aan medisch specialisten. Het orgaan adviseert het aantal opleidingsplekken voor een vervolgopleiding met ongeveer twintig procent te verlagen. Jaarlijks mogen dan maximaal 2353 basisartsen aan een vervolgopleiding beginnen.

Basisartsen kunnen aan een vervolgopleiding beginnen als ze hun studie geneeskunde hebben afgerond en alle coschappen hebben gehaald. De arts kan zich daarna richten op bijvoorbeeld een opleiding tot huisarts, chirurg of een ander specialisme.

Het Capaciteitsorgaan brengt eens in de drie jaar een advies uit over het aantal opleidingsplekken in de gezondheidszorg. Overigens is het effect van de geadviseerde vermindering pas op zijn vroegst in 2021 merkbaar, zo denkt het orgaan.