Normal_diane_35__de_pil

(Novum) - In Nederland zijn mogelijk 27 vrouwen overleden door het gebruik van de in opspraak geraakte Diane-35-pil. Dat zegt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb donderdagavond in Zembla. De meeste slachtoffers stierven aan een longembolie en waren jonger dan 30 toen ze overleden.

De Diane-35, die sinds 1987 in Nederland verkrijgbaar is, is een middel tegen acne en overbeharing. De pil wordt echter vooral gebruikt als anticonceptiemiddel.

De Diane-35 raakte begin dit jaar in opspraak toen Frankrijk aankondigde de pil van de markt te willen halen vanwege een verhoogd risico op trombose. Sindsdien kreeg het Lareb honderden meldingen over bijwerkingen van gebruiksters of nabestaanden. In mei meldde het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert dat mogelijk achttien Nederlandse vrouwen waren overleden als gevolg van het slikken van de Diane-35.

Huisartsen en apothekers trokken nauwelijks bij het Lareb aan de bel, terwijl ze sinds 2007 verplicht zijn ernstige bijwerkingen en sterfgevallen te melden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap denkt dat huisartsen bijwerkingen soms niet melden omdat ze denken dat ze al bekend zijn. "Daar zullen we aan moeten werken", zegt voorzitter Rob Dijkstra in het tv-programma.